Thursday, 28 October 2010

Rezeki Dari Allah

Anak-anak ibu,
Berbalik kpd cerita ibu, dengan ayah dan ibu yg sudah tidak punya pndapatan, kami hanya mampu berdoa dan bertawakal pada Allah agr mengurniakan kami jalan utk mncari rezeki..Alhamdulillah, ayah di beri kekuatan dan kesungguhan utk menjaja nasi lemak di tepi jln..melihat kesungguhan ayah belajar membuat nasi lemak dan menebalkan muka memulakan  perniagaan di tepi jln,membuatkn hati ibu tersentuh..
Ayah terpaksa bgn awal pg membuat persediaan utk berniaga demi mncari rezeki yg halal...

ayah sanggup meninggalkan kerusinya yg empuk, pejabat yg berhawa dingin..kini ayah berpanas berhujan di tepi jln..menitis air mata ibu melihat pengorbanan ayah..waktu itu, ibu terlalu sensitif pd bau-bauan tumis, jadi ibu xmampu utk mmbantu ayah.ibu cukup kesal..kesian ayah..

Rasulullah bertanya mengenai usaha yang paling baik sebagai sumber pendapatan atau rezeki. Baginda menjawab: Pekerjaan yang paling baik hasil usahanya sendiri dan setiap perniagaan yang baik serta halal. (Riwayat Bazzar dan Sohehahu al-Hakim) " 

Terima kasih yg tidak terhingga atas pengorbanan ayah mencari rezki dan mnjaga ibu yg sdg hamil ketika itu..

Kami percaya pada rezeki Allah..Allah sentiasa akan membantu hamba2 Nya..
Syukur pada Allah nasi lemak ayah mendapat sambutan..Allah mencukupi rezeki kami waktu itu..walaupun tidak senang, tapi Alhamdulillah dgn duit itulah ayah membiayai semua prbelanjaan..mungkin berkat keikhlasan dan kesungguhan ayah semuanya cukup seadanya....

Barang siapa bertawakal kepada Allah, nescaya Allah mencukupkan (keperluannya) .” Surah at-Thalaq : ayat 3

akhirnya pada tanggal 08 sept 2007, setelah ibu bertarung nyawa melahirkan,setelah seharian menahan kesakitan, lahirlah mutiara hati ibu ayah yang sulung..di beri nama WAN AHMAD NAIM..Allah kurniakan bayi yg comel dan sihat sehari selepas ulangtahun perkahwinan ibu dan ayah yg ke4..Terima kasih Ya Allah..Rezeki kita semakin bertambah dgn kehadiran abg Naim..keluarga kita bertambah ceria..
Baru 4bln ibu kembali bekerja, ayah mengambil keputusan utk pulang ke Temerloh dan mencari rezeki di sana..ibu menyokong apa saja usaha ayah asalkan ianya baik utk keluarga..bermulalah kehidupan baru ibu dan ayah di Temerloh dgn kehadiran seorg cahayamata..

1 comment:

  1. Salam.macam mana ye cara saya dapat hubungi akak? 0179191361

    ReplyDelete